Puheenjohtajan katselmus edustusjoukkueen kaudesta 2022-2023

Seuran puheenjohtaja Joni Kulju 25.04.2023

Porilainen salibandyseura Satabandyn kausi päättyi riemukkaisiin nousujuhliin, kun lauantai-iltana se kukisti nousukarsintojen viimeisen vaiheen toisessa osa-ottelussa SB Hirvensalon lukemin 3-6. Paras-kolmesta-voitosta formaatilla toiminut sarja kuitattiin otteluvoitoin 2-0, kun viime viikon tiistaina Satabandy otti kotonaan suvereenin murskavoiton lukemin 11-2.

Nousujuhlat olivat seuralle urheilullinen jättipotti, sillä lähtökohdat kauteen eivät olleet missään nimessä ruusuiset. Seuran puheenjohtaja Joni Kuljun sanoin pelaajia sai ajoittain etsiä kissojen ja koirien kanssa. ”Viime keväänä olimme myös nousukarsinnoissa, silloin kausi päättyi isoon pettymykseen, joka johti runkopelaajien joukkokatoon. Kyllä siinä johtoportaan kanssa koko kesä mietittiin, että kannattaako joukkuetta edes lähteä rakentamaan. Sopimuspelaajat pystyi laskemaan käytännössä yhden käden sormilla”, Kulju taustoittaa. Kuitenkin mitä enemmän lähestyttiin kauden alkua, alkoi joukkueen pitkäjänteinen ja kärsivällinen rakennus tuottaa tulosta. ”Karhut ovat olleet meille viime vuosina eräänlainen henkireikä, sillä heidän junioripolkunsa päättäneet pelaajat yleensä rantautuvat meidän rinkiimme, kun kuitenkin halu pelata kovia pelejä edelleen löytyy”.

Edustuksen tuleva kausi niitti epävarmuutta ympärilleen, kuitenkin positiivisuuden kipinät pilkahtelivat esiin yksi kerrallaan. Joukkueenjohtajana toiminut Rami Varpela teki omalta osaltaan uskomatonta työtä, kun viime kauden joukkueesta elintärkeisiin jatkosopimuksiin päästiin porilaisten salibandyikonien Hannu Katilan, sekä Ville Vahteran kanssa. Jäljelle jäänyttä rosteria täydensi muutama viime kaudella pelannut luottoratsu, sekä kentällinen junioreita, joiden kilpailukyky miesten sarjoissa oli vielä iso kysymysmerkki. Päävalmentaja, myös Karhuissa salibandyliigaa pelannut Juuso Aho tiesi, että työsarkaa on enemmän kuin tarpeeksi. ”Viime kauden jälkeen moni avainpelaaja päätti lopettaa, siirtyä ylemmäs tai alemmas pelaamaan. Myös toinen valmentajista siirtyi sapattivapaalle. Kesä meni täysin ohi harjoitusmielessä ja vielä elokuun alussa ei ollut varmuutta saadaanko joukkuetta kasaan. Onneksi pelaajistoa saatiin kuitenkin haalittua kasaan. Joukkueen matka oli nousujohteinen ja pystyimme välttämään isot notkahdukset tai jos niitä tuli niin ne olivat lyhytkestoisia. Joukkueessa vältettiin mielestäni konfliktit pelaajien kesken, sekä totta kai pelaajien ja valmennuksen välillä. Joukkueen kapteeni Tomi Kuuri-Riutan roolia ei voida tässä suhteessa väheksyä. Joukkue sisäisti hyvin valmennuksen perusajatukset mitä pelissä menestymiseen vaaditaan ja yhden kokeneen pelaajan kommenttina kuultu ‘Olimme taktisesti sarjan paras joukkue’ voitaneen vahvistaa. Vaikka valmennus oli tavallaan liian yksin, niin kokeneet pelaajat H. Katila, sekä V. Vahtera näyttivät todellisen johtajuutensa, ottamalla kokeneiden pelaajien roolia pukuhuoneessa, toimien eräänlaisina pelaajavalmentajina. Tästä oli suunnaton hyöty meidän nuorille pelaajille. Heidän kanssaan ei tästä mitään erikseen sovittu, vaan päätin eriyttää heidät eri kentällisiin ja antaa heidän johtaa ja ohjata omien kenttiensä toimintaa” Aho muistelee joukkueen matkaa.

Kausi lähestyi, seuran hallitus oli sarjan perusteellisen tutkinnan jälkeen tullut tulokseen, että edustusjoukkueen pelillisiä tavoitteita ei voi asettaa korkealle. Kauden tavoite edustusjoukkueelle olisi säilyttää sarjapaikka kolmosdivarissa. Taival länsirannikon kolmosdivisoonassa käynnistyi ja sarjan avauskierroksen otteluihin lähdettiin niukalla, mutta sitoutuneella joukkueella. Kymmenen kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin turvin ylväs leijonalauma matkasi Huittisten Tahto-areenalle. Satabandy otti kaikkien odotusten vastaisesti kovista kamppailuista voitot, kun Uudenkaupungin ylpeys, Nystars kaatui lukemin 5-4, sekä paikallisvastustaja NTK viimeisen sekunnin voittomaalilla lukemin 2-1. Paikalla pelaajana ollut Kulju muistelee kyseisen pelipäivän olleen täynnä yllätyksiä. “Kyllä siinä kotimatkalla pohdittiin, että meni paremmin, kuin osattiin odottaa. Yllättävän hyvin pelattiin! Asenne ja taistelutahto oli joka jätkällä kohdallaan. Kova työ kentällä palkittiin ja ehkä oli jopa vähän tuuriakin matkassa!”, Kulju hymähtää.

Koko kauden yleiskuva oli muutamaa lipsahdusta lukuunottamatta samaa työteliästä mallia toteuttava nousujohteinen kehityskaari. Mitä enemmän kausi eteni, sitä paremmin Satabandyn edustusjoukkue pystyi vahvistamaan rivistöjään ja pelaaminen kentällä näytti siltä, että joukkueen pelaajat oikeasti haluavat voittaa keinolla millä hyvänsä. Vaikka kauden alkutunnelmat näyttivät toista suuntaa, Satabandy taisteli alusta loppuun saakka lohkovoitosta, ja niinhän siinä kävi. Nuoret ja kokemattomat taistelijat, höystettynä ripauksella kokemusta ja taitoa, nappasivat kaikkien odotusten vastaisesti sarjan lohkovoiton kolmen pisteen erolla seuraavana sarjataulukossa makaavaan raumalaisen SalBan kakkosjoukkueeseen. Runkosarjan kahdeksastatoista ottelusta voittoja kertyi yhdeksän kappaletta, tasapelejä kuusi ja tappioita vain kolme kappaletta. Pistepörssissäkin näytti todella hyvältä. Sarjan top-6 listassa peräti kolme Satabandyn pelaajaa, ykköskentässä koko kauden viilettäneet Hannu Katila sijalla 2. tehoilla 15+9, Samu Helmejoki viidennellä sijalla tehopistein 13+8, ja Hannun poika Frans Katila kuudennella sijalla, tehopistein 12+8. Mutta mitään ei oltu kuitenkaan vielä saavutettu. Seuraavaksi olikin vuorossa nousukarsintojen ensimmäinen vaihe, jossa vastaan asettui toisen lohkon suvereeni voittaja, Maskun oma ylpeys SBS Masku.

Nousukarsintojen ensimmäisen vaiheen sarja oli tiukkaa vääntöä, joka olisi voinut kääntyä ihan kummalle joukkueelle vain. Ottelusarja päättyi lopulta Maskun 2-0 voittoon, vaikka ottelut itsessään toistivat samoja kaavoja, joissa molemmat joukkueet olivat vuoroin johdossa. Satabandyn taistelua kuvastaa hyvin ykköskentän tehokkuus. Edellä mainittu tutkapari Helmejoki & Katila jr nakuttivat kahteen otteluun peräti yhdeksän maalia. Siinä missä ykköskenttä vastasi huutoon, kaksi muuta kenttää ei saanut pelistä tarvittavaa otetta, vaikka peli olikin tasokasta. ”Masku osasi paremmin käyttää omat hetkensä hyväkseen. Heillä oli omalla tavallaan vieläkin parempi henki, mitä meidän joukkueella ja se omalta osaltaan oli niitä viimeisiä napsuja, jotka tekivät heistä parempia” Kulju luonnehtii.

Kuitenkin lohkonvoittajalle oli olemassa vielä takaportti sarjanousuun. Molempien lohkojen huonommin sijoittuneet olivat tällä välin pelanneet omat ”sääliplayoffinsa”, joista voittaja saapui Poriin Satabandyn vieraaksi. Poriin saapui tuttu kilpakumppani SalBa. Ottelupari olisi kerrasta poikki ja voittaja pääsisi karsimaan kakkosdivarin karsijaa vastaan noususta. Ottelu sisälsi todella paljon jännitteitä, eikä jäähypenkki ehtinyt pölyttyä kauaa, kun SalBan pelajaaa nappaa itselleen jäähyn. Ylivoimaa Satabandy kerkesi pelaamaan puoli minuuttia, kun pahantekoon pääsivät tutut kumppanukset. Samu Helmejoki syöttää ja Frans katila tällää kanttilaukauksella pallon etukulmasta sisään. Ottelu oli kaikin puolin odotetunlainen. SalBa sahasi robotinlailla omaa pelisysteemiään, kun taas Satabandy puolusti tiiviisti ja kyttäsi omia mahdollisuuksiaan. Toiseen erään siirryttiin 1-0 lukemissa. Kun toista erää oli vajaa puolet pelattu, Satabandy siirtyi 2-0 johtoon, kun tämän kauden kiinnityksiin kuulunut nuori mies, Jesse Halme nakutti pallon itse puheenjohtaja Kuljun syötöstä takayläpeltiin! Ilmassa oli juhlan tuntua, kun taas SalBa laittoi lisää vaihteita silmään ja ryminällä. Samassa erässä Satabandyllä käy nukahduksien nukahdus ja SalBa pääsee kaventamaan, tasoittamaan ja nousemaan jopa ohi. Tulostaulu näyttää 2-3. Satabandyläiset pureksivat hermostuneina kynsiään. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Satabandy korjaa rivistönsä, peli kovenee. SalBa-pelaaja nappaa holtittomalla tyylillä jäähyn, joka avaa Satabandylle tilaisuuden tulla tasoihin ylivoimalla. Satabandyn kärkiäijät sahaavat armottomasti palloa kaverilta toiselle. SalBan alivoima on tiukka, eikä tilaa ole. Lopulta kuitenkin kärsivällinen peli tuottaa tulosta, kun rightin puolelta ampuva harteikas puolustaja Anttoni Uusitalo laittaa maalin edessä reboundin ilmasta sisään! Peli on jälleen tasan, kun siirrymme kolmanteen erään. Kolmas erä jatkaa samaa hermostunutta rataa. Molemmat haluavat voittaa, mutta panokset rajoittavat uskallusta. Rajoittuneisuus ja hermostuneisuus näkyi Satabandyn otteissa piirun verran enemmän. Kolmannen erän puolivälin jälkeen pakka aukesi pariin otteeseen niin, että SalBa oli parissa minuutissa jo 3-5 johdossa. Tilanne tuntui luhistuvan toivottomasti kasaan, mutta taistelua oli käytävä niin kauan, kunnes eräsummeri soi. Satabandyläiset olivat jo pukuhuoneessa päättäneet, että voitto otetaan keinolla millä hyvänsä. Valmentaja Aho laittaa ykkösnipun kentälle. Puoliminuuttia myöhemmin, Samu Helmejoki tarjoilee pallon Frans Katilalle, joka kaventaa ottelun lukemiin 4-5. Tuuletuksien jälkeen pallo keskelle ja uutta nostetta peliin. Satabandyllä on kiire. Aikaa ei ole hukattavaksi. Satabandy painaa hirveällä raivolla palloa SalBan päätyyn. Ykköskenttä on taas kehissä ja se näkyy. Kolmisen minuuttia ennen pelin päättymistä joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva puolustaja Jarno Tikka ampaisee pallon, kenelle muullekaan, kuin Frans Katilalle, joka räjäyttää pankin ampumalla pallon verkon perukoille! Satabandy tuulettaa raivokkaasti ja syystä! Ottelu on tasoitettu! Eräsummeri soi ja edessä on viimeinen yhteinen palaveri, ennen jatkoaikaa. Päävalmentaja Aho keskittää energiansa lähinnä hengenluomiseen, kuin taktiseen kartoitukseen. Joukkueen kesken sovitaan ärhäkkäiden huutojen saattelemana, että ”Nyt oikeesti otetaan se voitto kotiin”!. Jatkoaika lähtee käyntiin ja Satabandylla on edelleen höökä ja hurmos päällä. SalBa on käytännössä katsoen vajonnut syvälle omaan poteroonsa, eivätkä he saa ottelusta enää minkäänlaista otetta kiinni, vaikka pääsivätkin jatkoajalla pariin otteeseen laukaisemaan pallon suoraan Satabandyn maalivahti Jesse Haapasaaren syliin. Jatkoaikaa on pelattuna nelisen minuuttia, kun kakkoskentän laituri Sami Maijala vapauttaa kokeneen kehäkettu Ville Vahteran läpiajoon, joka yrittää ohjata pallon maaliin, mutta ei aivan siinä onnistu. Satabandyn vaihtopenkki hyppää jo puoliksi ilmaan. Puolustaja Eetu Tuomela ehtii ensimmäisenä jatkopalloon, hän syöttää pallon maalin taakse Vahteralle, joka nousee maalin takaa maalialueen kulmalle ja sivaltaa pallon miltei nollakulmasta maalivahdin ohi verkon perukoille ja Satabandyn joukkue juoksee kentälle hirveällä raivolla juhlimaan dramaattista jatkoaikavoittoa! Katsomossa olleet fanit hurraavat ja taputtavat, kun Satabandyn pelaajat onnittelevat toinen toisiaan ottelun jälkeen! Satabandy jatkaa nousukarsintojen viimeiseen vaiheeseen, jossa vastaan asettui SB Hirvensalo!

Ottelusarja Satabandyn ja SB Hirvensalon välillä jatkui heti seuraavana tiistaina Porissa. Itätuulen koululla käyty ottelu oli satabandyläisten juhlaa alusta lähtien. Isäntien pelaamisessa onnistui likipitäen jokainen asia ja ottelu oli ensimmäisen erän jälkeen jo 4-0 lukemissa. Ottelu päättyi Satabandyn eduksi lukemin 11-2. Katilat olivat jälleen etunenässä ratkaisemassa peliä, kun isä Hannu täräytti otteluun tehopisteet 2+3 ja poika Frans tehoili itselleen pisteet 4+1.

Toinen osaottelu käytiin Turussa SB Areenalla. Tähän otteluun SB Hirvensalo oli saapunut selvästi sisuuntuneempana. Isännät ottivatkin heti peliä haltuunsa, kun parin minuutin jälkeen jo kolisee Satabandyn maalissa. Mutta se ei auttanut. Leijonien vahvaa mieltä ei voinut enää piestä mikään. Kurinalainen puolustus ja koko kauden jatkunut työteliäs taistelu oli edelleen elementissään. Kirsikaksi kakun päälle totta kai ykköskentän tehomiehet. Vain hetki kotijoukkueen johtomaalin jälkeen, Hannu Katila täräyttää poikansa Frans Katilan syötöstä taululle lukemat 1-1 ja pari minuuttia myöhemmin Samu Helmejoki saa napauttaa pallon, niin ikään Frans Katilan esityöstä Satabandyn 1-2 johtoon. Näissä lukemissa mentiin myös erän loppuun asti. Toinen erä käynnistyy ja Satabandy jatkaa siitä, mihin ensimmäisessä erässä jäivät. Kärsivällinen syöttely ja oman pelin toteutus tuottaa viimein tulosta erän puolivälissä, kun Ville Vahtera ohjaa maalin kulmalta ottelun jo 1-3 lukemiin. Satabandy näyttää menevän menojaan. Peli kuitenkin kovenee. SB Hirvensalon valmentaja käskyttää pelaajiaan ryhdistäytymään. Hirvensalo ottaa peliä haltuunsa. Lievä painostus tuottaa tulosta, kun erän lopussa sisäänlyönnin jälkeinen pomppupallo löytää hirvensalolaisen mailan lavan tolpan vierestä ja peli kaventuu 2-3. Karmaiseva ”pukukoppimaali” leijonien näkökulmasta erän loppuun. Aho ohjeistaa pelaajia, että nyt pitäisi pelata loppuerä maltilla. Ja mitä vielä. Satabandyn soturit rynnistävät hyökkäykseen, joka päättyy Niclas ”Nisse” Jokisen ilmiömäiseen kanuunaan, joka suuntautuu aivan maalin ristikkoon ja Satabandy on jälleen kahden maalin karkumatkalla. Kolmas erä menee jopa pallotellessa. SB Hirvensaloa on murjottu maanrakoon. Pelaajat eivät enää halua edes yrittää. Mitään yritystä, saati keinoja Satabandyn peittoamiseen ei ole. Kun Satabandyn linja-auto saapui areenalle, peli oli jo selvä. Se oli ikään, kuin jo päätetty. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Kolmannen erän puolivälissä ottelu repeää. Niclas Jokinen täräyttää jälleen pallon ”ylämummoon”. Heti seuraavassa tilanteessa joukkueen jykeväkuntoinen nuori puolustaja Teemu Kaipio pamauttaa kanuunan pömpeliin niin lujaa sydämensä kyllyydestä, että maalivahti ei kerkeä edes kissaa sanomaan. Vaihtopenkillä riemuitaan, peli on jo selvääkin selvempi. SB Hirvensalo pääsee kaventamaan pelin lopussa tilanteen vielä lukemiin 3-6, mutta se ei ole enää, kuin pieni numero tilastoissa. Satabandy ottaa uskomattoman kauden päätteeksi suorat voitot kakkosdivisioona-joukkueesta ja varmistaa nousun sarjaporrasta ylemmäksi. Joukkue ei ole uskoa todeksi, että mitä on tullut tehtyä. Iloa hehkuva juhliminen alkaa, kun pelaajat juoksevat kentälle halaamaan toisiaan! Satabandy on ensi kaudella kakkosdivisoona-joukkue!

Viikonlopun peli ja nousujuhlat on selätetty. Valmentaja Aho kiteyttää joukkueen kevättä palautekyselyssä seuraavasti. ”Joukkueen kevät oli huikea, kun ensin taisteltiin lohkovoitto itselle ja vaikkakin Masku-sarja päättyi 2-0 tappioon, niin minusta se sarja kasvatti meidän pelaajien luonnetta ja pituutta riittävästi, jotta olimme valmiita kairaamaan jättimäisen voiton SalBasta ja sen jälkeen Hirvensalo aivan ylivoimaisella esityksellä”! Vaikka valmentaja Aho kehuu vuolaasti pelaajiaan, on oikeasti yksi isoimmista syistä joukkueen menestykseen hän itse. ”Muistan, kun keväällä 2019 Aho saapui puikkoihin, joukkue taisteli karsinnoissa sarjaporrasta alemmaksi. Pitkäjänteinen, kärsivällinen ja päämäärätietoinen työnteko, satoja tunteja joukkueen parissa ja jopa tuhansia työtunteja joukkueen eteen pakertanut Aho on ollut niin ammattimainen valmentaja, kuin vain voi olla. Kynät sauhuavat muistiinpanovihkoa vasten herkeämättä. Aho löytää aina juuri oikeat kehityskohteet ja tavat joukkueen pelaamisen ja toiminnan kehittämiseen. Hänestä ei ole ollut apua pelkästään pelin edistämisessä, mutta myös koko seuran eteenpäin viemisessä. Emme Satabandyssä ole yhtään yllättyneitä siitä, että tätä kaveria kosiskellaan vuodesta toiseen pääsarjatason joukkueiden peräsimeen. Itse olen aina sanonut kaikille, että minä opein pelaamaan salibandy vasta, kun Aho saapui valmentajaksi” viitoittaa puheenjohtaja Kulju, kehuessaan vuolaasti oppi-isäänsä.

Satabandy on vuonna 2015 perustettu salibandyyn erikoistunut yhdistys, jonka tavoitteena on alusta lähtien tarjota kaikille, niin vauvasta vaariin, mahdollisuus pelata tätä alati kasvavaa urheilulajia. Seuran toiminta lähti käyntiin ensin miesten edustusjoukkueen rakennuksella ja keväällä 2023 lippulaivajoukkue nousi Suomen neljänneksi korkeimmalle sarjaportaalle! Miesten edustusjoukkue on tällä hetkellä todella urheilullinen ja täynnä taitoa. Joukkue myös toimii tällä hetkellä niin urheilullisella tavalla, kuin vain suinkin pystyy.
Myös junioritoiminta on tiivistä! Tuotamme salibandyjoukkueen palveluita tällä hetkellä kolmelle juniorijoukkueelle. Miesten joukkueen lisäksi, seuramme värejä ylpeästi kantaa noin 50 kasvavaa pientä pelaajaa. Kysyntä kasvaa koko ajan ja uusia eri ikäluokkien joukkueita tuodaan joka kausi lisää lajin pariin. Myös naisten edustusjoukkue löytyy. Heidän toimintansa keskittyy viikoittaiseen yhdessäoloon, arjesta irtautumiseen, sekä ilonpitoon salibandykaukalossa.